واحد فهرست نویسی و رده بندی:
در علوم کتابداری و اطلاعرسانی، فهرستنویسی به فرآیندی گفته میشود که برای آمادهسازی یک کتاب یا یک مجموعه مکتوب یا چندرسانهای انجام میشود تا دستیابی سریع و صحیح به آن کتاب یا مجموعه میسر شود. هدف اصلی فهرستنویسی، برقراری نظمی است که به کمک آن هم کتابدار و هم مراجعه کننده بتوانند به سهولت نیاز خود را از میان کتابهای موجود در کتابخانه بیابند.
فهرست نویسی دارای مراحل ذیل است:
- فهرست نویسی توصیفی
- فهرست نویسی تحلیلی
فهرستنویسی توصیفی: مرحلهای از فرایند فهرستنویسی است که به تشخیص و توصیف کتاب میپردازد ولی به موضوع و شناسههای موضوعی آن نمیپردازد. معمولاً فهرست توصیفی شامل سرشناسه، نام کتاب، ویرایش، محل نشر،ناشر، تاریخ نشر، تعداد صفحات و سایر یادداشتهایی است که باعث شناسایی کتاب میشود.
فهرست نویسی تحلیلی: این اطلاعات پس از فهرست نویسی توصیفی می آید و با آن متفاوت است و به محتوای منبع مطالعاتی و دیگر پدید آورندگان همکار(مترجمان، تصویرگران، ناشران) عنوان و ... می پردازد. مراجعه کنندگان به کمک این شناسه ها می توانند کتاب مورد نظر خود را بازیابی کنند.
شماره رده بندی:
این شماره که نشانگر مکان تعیین کتاب در قفسه کتابخانه و حاوی اطلاعاتی نظیر سال انتشار و شماره نسخه و جلد و موضوع کتاب می باشد در گوشه بالای سمت راست کارت شناسه آورده می شود که برای دسترسی به کتاب مورد نظر جستجوی این شماره و ارایه آن به کتابدار بخش امانت الزامی می باشد.